Title Image

Wat is SDEN?

SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering (www.sden.nl). Zij ontwikkelen en organiseren drankexamens in wijn, bier en gedestilleerde dranken, die door de drankenbranche in heel Nederland erkend worden.

Dat betekent onder andere dat ze de wijnexamens maken en de beoordelingscriteria daarvoor vaststellen.

SDEN wijnexamenniveaus:

SDEN 1:
Wijnvignet
Een kennismakingsexamen voor mensen die iets meer van wijn willen weten.
SDEN 2:
Wijnoorkonde
Dit is examen is bedoeld om de wijnkennis iets verder te verbreden.
SDEN 3:
Wijnbrevet
Bedoeld voor mensen die voor hun werk uitgebreide kennis van wijn nodig hebben. Ook voor particulieren die meer van wijn willen weten. Het SDEN 3 examen heb je nodig om toegang te krijgen tot het SDEN 4 examen.
SDEN 4:
Vinoloog
Voor mensen die in hun werk zeer uitgebreide kennis van wijn nodig hebben. Of particulieren die heel veel interesse hebben in wijn. Dit wordt ook wel de vinologenopleiding genoemd en is niet zomaar een cursus meer.
SDEN 5:
Magister Vini
Het Magister Vini examen toetst je wijnkennis nóg uitgebreider en wordt vaak gedaan door wijnjournalisten en -adviseurs op het hoogste niveau. Dit examen kun je alleen doen als je het SDEN 4 examen hebt behaald.

Alle SDEN cursussen en opleidingen bestaan uit een aantal basisthema’s:

  • De druif
  • Wijnbouw
  • Wijnbereiding
  • Wijngebieden
  • Wet- en regelgeving

Deze thema’s komen in elk niveau terug en worden per niveau steeds verder uitgediept. SDEN 1 behandelt bijvoorbeeld maar 18 wijngebieden, terwijl je er voor het SDEN 2 examen ongeveer 45 moet kennen. Naarmate je een niveau hoger klimt, wordt dus steeds meer in detail getreden. Je kunt de eindtermen van de SDEN examens 1 t/m 3 hier vinden. De exameneisen voor het SDEN 4 examen kun je hier vinden.